2024. augusztus 18.

Dalok kivándorláshoz

Végignézve a dalokon, amiket összeválogattunk nektek, két fő motívum – sokszor egyszerre – kíséri a kivándorlás témáját: otthagyni az otthont és keresni az otthont. Magunk maradni és elveszíteni magunkat. A kedvenceinkre jellemző metsző realitásban kevés a megnyugvás, abban viszont annál inkább, hogy a hasonló gondolatok társra találnak.

Vad Fruttik – Kollázs

Kezdjük nagy érzésekkel – a Kollázs nekünk az otthon kereséséről szól, nem specifikálva ennek fizikai határait. Nagy a világ, nem tudni, hol találjuk meg. Mindenesetre a barátaink már külföldön vannak, ha maradunk is, már semmi nem lesz olyan, mint régen.

Quimby – Kivándorló blues

Persze a Kivándorló blues a lista ihletője és zászlós hajója. Végtelenül nyomasztó hazai pillanatképek után kel útra a főhős, akinek menni muszáj, és bár maradni akar, kilátástalannak látja az életet itthon.

Bérczesi Robi (hiperkarma) ft. Halott Pénz – Sehol

A vidám dallamok az otthontalanság érzését és állapotát megidéző sorokat kísérik. Hogy az kívül vagy belül van, költözünk vagy a fejünket rendezzük át újra és újra azt nem tudjuk, de a megnyugvást sehol sem találjuk.

30Y – disszidálok

Vagyunk itt néhányan, akik abban nőttünk fel, hogy nyugaton az élet. Voltak nyugati rokonok, kaptunk farmert, képeslapot, karácsonyi ajándékot. A család egyöntetűen bizonyos volt benne, hogy kérdés nem fér hozzá, odaát kolbászból van a kerítés.

KiSTeHéN – Ezt is elviszem magammal

Pedig se nem kolbászból a kerítés, se nem fenékig tejfel az élet. Néha metsző az otthon hiánya, néha elterelődnek róla a gondolatok. Az Erdős Virág-vers alapján készült dal kommentszekcióját is jó szívvel ajánljuk, ha egy kis szívszaggatásra vágytok.

Hó Márton és a Jégkorszak – Anna már nem lakik Berlinben

Anna megjárja a legnépszerűbb külföldi magyar lakhelyeket, elhangzanak a tipikus mondatok; mikor jön látogatni, tervezi-e hogy hazaköltözik. Mintha Julis néni faggatná a szomszédból: na és Annuskám, mikor jössz legközelebb? Azért erős a benyomás, hogy Anna szünet nélkül keres valamit, de nem csak a városokat hagyja maga mögött, hanem önmagát is; már nem lakik magában.

Carson Coma – Feldobom a követ

A lista többi szereplőjét is megidéző Carson Coma-dalban kerek perec – na jó, kis rendszerkritikus öncenzúrával – rátérünk sokak legnagyobb motivációjára, amikor pakolni kezdenek: kicsi hazánk politikai berendezkedésének egyeduralkodó szimbólumára. Itt is, mint a lista összes dalában azért elgondolkozunk azon, hogyan maradjunk magyarok és önmagunk, miközben a helyünket keressük. Hallgasd meg itt.

Analog Balaton – Könnyű

Egy alternatívan alternatív, az Analog Balaton Barcelonába költözik a Könnyűben. A kocsma, a papírok újak, de sokak vágya itt sem teljesül: a lélek csomagjait és bejárt útjait százkilóméterek alatt sem tudjuk magunk mögött hagyni.

A teljes listát a nagy piroson ide kattintva tudjátok meghallgatni.